Ana sayfa > Freeze Dry Projelendirme
Turfan Ailesi ;
Bahçeden tüketiciye kadar gidecek senaryonun projelendirilmesi,
Freeze dry Maliyet ve satış analizleri ve eksiksiz fizibilite hazırlanması,
Devlet destekleri konusunda gerekli belgeler, danışmanlık ve iş takibinin yapılması,
Taze muhafaza, şoklama ve donmuş muhafaza depolarının imalatı,
Ozon Dezenfeksiyon ve ortam nem alma cihazının imalatı,
Freeze dry makinesinin imalatı ve çalıştırılması,
Müşterinin üretim sürecinde teknik desteği hiç kesmeden devam ettirilmesi için...
Uzman bir kadrodan oluşur.
Birbiri ile işbirliği yapma potansiyeli olan farklı şirketleri tanıştıracak organizasyonları da şimdiden tasarlıyoruz.
Meyve, sebze, kırmızı ve beyaz et ürünlerinin taze muhafaza, şoklama ve donmuş muhafazası konusunda 25 yıllık bir tecrübeye sahibiz. Bahçede ön soğutma sistemlerinden gıda fabrikalarına, büyük kapasiteli lojistik depolarından perakende organizasyonun her aşamasına, tüketicinin mutfağına gireceği zamana kadar gıdanın geçirdiği serüvenin tamamına hakim bir ekibiz.
Meyve ve sebzenin toplanırken hasat hasarına uğradığını, soğuk depoda ve perakende organizasyonunda süreçten kaynaklanan firelerin olduğunu, bu firelerin büyük bir milli servet kaybına neden olduğunu biliyoruz. Bu israfın önüne geçmenin en güzel yoludur Freeze Dry teknolojisi.
Bir yılda dört mevsimin yaşandığı ve her iklime uygun tarım ürününün yetiştirilebildiği cennet vatanımızın her köşesinde, dünyada eşi benzeri bulunmayan çeşitlilikte meyve ve sebze üretilmektedir. Bu ürünlerin hemen hepsi mevsimsel şartlara muhtaçtır. Bir sezonda bol bulunan ürün diğer sezonda kıt yetişir ya da hiç yetişmez. Mevsiminde bol bulunan ürünün iç piyasada parasal değeri düştüğü gibi, satın alma talebi de düşmektedir. Çünki ülkenin dört yanında aynı ürün çok kolay yetişmektedir. Bazı ürünlerin bolluk zamanında talebin de azalması, çöpe giden ürünün artmasına neden olmaktadır.
Örneğin kavun; Mevsiminde üretim çok fazla olduğu gibi, aynı sezonda başka meyve çeşitlerinin de bol olmasından dolayı piyasa fiyatları çok düşük seviyelere inmekte, maalesef bol miktarda kavun çöpe gitmektedir. Halbuki kavunun oldukça büyük bir tüketim alanı vardır. Meyve aromalı süt, yoğurt, kuru atıştırmalık ve daha niceleri... Kavunu sağlıklı bir atıştırmalık haline getirmek, kurutup toz haline getirerek doğal aroma elde etmenin yolu FREEZE DRY teknolojisidir.
Çilek, muz, kivi, böğürtlen, ahududu gibi depolama ve teşhir süreci kısa ürünleri mevsiminde hızlı ve kolay değerlendirmenin de en iyi yolu dondurarak kurutmaktır.
Çöpe gitmeden muzu kurtaralım!
Hasat hasarından dolayı meyve suyu fabrikasına ya da çöpe giden elma, armut gibi ürünleri daha katma değerli ürün haline getirmek için dondurarak kurutmak çok iyi bir çözümdür.
Meyve, sebze, et, süt, yemek, sağlık ürünleri, aromatik bitkiler, probiyotik gıdalar konusunda yaratıcı fikirleri tetikleyen ve yeni ufuklar açan freeze dry teknolojisinin kullanımı için devlet destekleri de bulunmaktadır.
TESİS PROJELENDİRME
DONDURARAK KURUTMA FİZİBİLİTE HAZIRLANMASI
Sayfa Güncelleme Tarihi: 15.12.2023
FREEZE DRY TESİS PROJELENDİRME;
Hammaddenin cinsi, temin özellikleri, hasat ve muhafaza imkanları, günlük miktar, sezonluk miktar gibi kriterler göz önünde bulundurarak yapılır.
Temel Freeze Dry tesisi iş akış sırası şu şekildedir:
1. Hammaddenin tesise girişi Mal Kabul,
2. Ayıklama, yıkama, Doğrama, Tepsileme,
3. Hızlı Dondurma (-25 C)
4. Freeze Dry Cihazına alma,
5. Kurumuş ürünleri cihazdan çıkarıp nemsiz mekanda paketleme,
6. Paketli Depolama ve Sevkiyat.
Bu iş akış şemasına dayanarak oluşacak projenin büyüklüğünü belirlemek için sırası ile;
1. ÜRÜNE KARAR VERİN.
2. GÜNLÜK VE SEZONLUK MİKTAR HEDEFLERİNİ BELİREYİN
3. SENARYOYU YAZIN.
Farklı ürün cinsi için farklı projelendirme yapılacaktır.
Örneğin;
Freeze Dried Colostrum, Arı sütü, polen, propolis, aloe vera, kolojen gibi ürünlerle çalışıp düşük miktarda yüksek katma değer elde etmek isteyebilirsiniz. O zaman meyve sebze ve yemek kurutmak için gerekli olan bazı donanımlar sizin için gerekli olmayacaktır. Resmi kurumların onay ve ruhsat şartlarını sağlayabilen çok küçük ölçekli bir tesis ile işe başlanabilir.
GÜNLÜK VE SEZONLUK MİKTAR HEDEFİNİ BELİRLEYİN
Muz ya da çilek serasının yakınında konuşlanmış bir freeze dry tesisi ile, Amasya’dan Elma alıp Erzincan’da Kurutma yapmayı planlayan bir işletmenin büyüklüğü ve donanımı aynı olmayacaktır. Çünki çileğin taze muhafaza süresi kısadır. Hasat edildiğinde zaman kaybetmeden kurutulmalı ya da donuk olarak muhafaza edilmelidir. Ayrıca seraların yakınında konuşlanmış bir tesisin ürün biriktirmesine gerek olmayabilir. Tesis hammaddenin içindedir ve yıl boyu üretim devam etmektedir. Elma ve narenciyenin hasat süresi kısa ve taze muhafaza süresi uzun olduğu için yüklü miktarda ürünü depoya alıp uzun sezon boyu parti parti kurutma yapılabilir.
Bu faktörler tesisin taze muhafaza, şoklama ve donmuş muhafaza ihtiyacını belirleyecektir.
Bazı ürün cinsleri ve düşük miktarlar için Şoklama Odasına dahi ihtiyaç olmayabilir.
Colostrum, propolis gibi ürünlerin hammadde temini zaten kısıtlıdır, miktar düşüktür ve ev tipi deep freezer cihazında dondurmak yeterli olacaktır.
FREEZE DRY PROJESİ ÖRNEK 1:
Ürün: Muz, çilek, yeşil fasülye
Amaç: Piyasaya gidememiş ürünü katma değerli hale getirmek.
Konum: Mersin ili, Anamur İlçesi, Tarımsal üretim içerisinde.
Hedef Miktar: Günlük 250 Kg Yaş Ürün
Dondurarak Kurutma Tesisi Senaryo:
1. Kendi muz seramızdan ve komşu seralardan piyasaya gidememiş ürünler tesise girecek.
2. Mal kabul alanında temiz ve randımanlı ürünler seçilecek, soyulması gerekenler soyulacak, ayıklanacak, kasaları değiştirilecek ve taze muhafaza deposunda depolanacak. Bir günde 250 Kg üzerinde ürün girişi olabileceği düşünülerek taze muhafaza deposu yaklaşık 2 ton kapasiteli olacak.
3. Taze fasülye ve çilek ozonlu su havuzunda dezenfekte edilecek, muzun kabuğu soyulduktan hemen sonra doğranacak ve tepsilenecek.
4. Tepsilenmiş ürünler zaman kaybetmeden şoklama odasına alınacak.
5. Freeze dry makinesi 250 Kg Yaş ürün kapasiteli olduğu için bir günde fazla ürün girişi ihtimaline karşı şoklama odası 1 Ton (4 Günlük) ürün kapasiteli olacak.
6. Donmuş ürünler tepsilerde freze dry makinesine yerleştirilerek cihaz çalıştırılacak.
7. Kurutma süreci bittiğinde (24 Saat) tepsile nemsiz odaya alınarak paketlenecek, son ürün deposuna alınacak.
8. Freeze dry cihazı defrost ve temizliği yapılacak, şok cihazında bekleyen tepsiler cihaza konulacak, boşaltılan tepsiler yıkamaya gidecek. Yıkanan ve kurulanan tepsilere yenileri dizilerek bir gün sonra kurutmak üzere şok cihazına doldurulacak.
FREEZE DRY ÖRNEK PROJE 400 Metrekare
Bu projede tuvalet, yemekhane, soyunma odası gibi sosyal alanlar ve idari ofis teras katta planlanmıştır.
FREEZE DRY PROJESİ ÖRNEK 2:
Ürün: Elma ve Narenciye
Amaç: Yurt içi ve yurt dışına dondurarak kurutulmuş meyve arzı .
Konum: Kahramanmaraş.
Hedef Miktar: Günlük 1000 Kg Yaş Ürün
Dondurarak Kurutma İşleyiş Senaryosu:
1. Dönem dönem üretim merkezinden ya da yerel toptancı halinden muhafaza süresi uzun olan elma, ayva, narenciye gibi ürünler alınacak ve 20 Ton Kapasiteli kirli muhafaza deposuna indirilecek.
2. Mal kabul alanında temiz ve randımanlı ürünler seçilecek, ayıklanacak, kasaları değiştirilecek ve temiz muhafaza deposunda depolanacak. Temiz muhafaza odası en az 5 Ton kapasiteli olacak.
3. Bütün ürünler kabuklu olarak kurutulacağı için ozonlu su havuzunda dezenfekte edilecek, doğrama ve tepsileme yapılacak.
4. Tepsilenmiş ürünler zaman kaybetmeden şoklama odasına alınacak.
5. Şoklama odasında ürün fazlalığı olduğu durumda donmuş muhafaza odasında biriktirme yapılacak.
6. Donmuş muhafaza odasında yer tasarrufu sağlamak için tepsiler kasalara boşaltılabilir. Kurutulacak ürünler kasadan tekrar tepsilere alınacak ve bu işlem soğuk koridorda yapılacak.
7. Donmuş ürünler tepsilerde freze dry makinesine yerleştirilerek cihaz çalıştırılacak.
8. Paketleme ünitesinin kapasitesinden tasarruf yapmak için 4 adet freze dry cihazı aynı anda değil, 2 saat gecikmeli sıra ile çalıştırılacak. Çünki freze dry cihazından çıkan ürünler anında paketlenmez ise kalitesi bozulacaktır. Cihazdaki kurutma süreci beklenirken diğer cihazdan çıkan ürünlerin paketlemesine zaman olacaktır.
9. Kurutma süreci bittiğinde (24 Saat) tepsiler nemsiz odaya alınarak paketlenecek, son ürün deposuna alınacak.
10. Freeze dry cihazı defrost ve temizliği yapılacak, şok cihazında bekleyen tepsiler cihaza konulacak, boşaltılan tepsiler yıkamaya gidecek. Yıkanan ve kurulanan tepsilere yenileri dizilerek bir gün sonra kurutmak üzere şok cihazına doldurulacak.
Freeze Dry Örnek Proje 1000 M2
Örnek Projelerde Tuvalet, soyuna odası ve yemekhane gibi sosyal alanlar, ofis ve laboratuvar teras katta planlanmıştır.
Dondurarak Kurutma Kapasitesi
Kapasiteyi Nasıl Belirlemeliyim?
Freeze Dry Cihazı Seçimi Nasıl Yapılır?
Freeze dry makinesi seçiminde günlük kurutulacak ürün miktarına göre kapasite seçilir.
Günlük kurutulacak yaş ürün miktarı 100 Kg olduğunda genellikle meyve için 24 Saat sonunda 10 Kg kuru ürün elde edilir.
Freeze dry makinesi üreten firmalar genellikle cihaz kataloğunda su tutma kapasitesi ve Tepsi alanı üzerinden kapasite yazarlar. Su tutma kapasitesi yaş ürün kurutma kapasitesi değildir.
Bir cihazın su tutma kapasitesi 250 Kg ise bu, ICE CONDENS tabir edilen soğutma bölümünde tutulabilecek su miktarını verir. Ancak tepsi alanı kurutmak istediğiniz ürün miktarına yetişmeyebilir.
1 Metrekare tepsiye azami 7 Kg dilimlenmiş meyve alır. Böylece toplam tepsi alanı 10 M2 olan bir freeze dry makinesi içine azami 75 Kg yaş meyve koyabiliriz. Günün sonunda 7,5 Kg kurutulmuş ürün elde ederiz.
Günlük 150 Kg yaş ürün kurutmak istediğinizde (dilimlenmiş meyve için) almanız gereken dondurarak kurutma makinesinin tepsi alanı 20 M2 olmalıdır. Bazı makine üreticilerinin tepsi alanı 15 M2 olmasına karşın su tutma kapasitesi 220 Kg olduğu için "220 Kg kapasiteli cihaz" Olarak adlandırırlar. Ancak bu cihazlarda kurutulacak dilimlenmiş ürün 150 Kg dır. Bu kapasiteler dilimlenmiş meyve için geçerlidir, meyve püresi, yoğurt, biyolojik materyaller gibi farklı ürünler için cihaz kapasitesi ayrıca hesaplanmalıdır.
BÜYÜK KAPASİTELİ FREEZE DRY
Freeze dry prosesinde çok büyük kapasiteli cihazlar üretilebilir ve hem yurt dışında hem de ülkemizde üretici firmalar bulunmaktadır.
Ancak belirli bir kapasite üzerine çıkıldığında malzeme özellikleri ve çalışma senaryosu bakımından parametreler çok fazla değişikliğe uğrar ve hem ilk yatırım maliyeti artışı, hem de işletme sürecinde bazı dezavantajlar yaşanır. Bu dezavantajları aşağıda özetledik:
Tek parça 1000 Kg freeze dry cihazı almak yerine 4 adet 250 Kg kapasiteli cihaz almanın bir çok avantajı vardır.
Bundan dolayı Büyük Kapasiteli dondurarak kurutma tesislerinde büyük tonajlı makineler yerine fazla sayıda küçük kapasiteli cihazlar kullanılmasını öneririz.
FREEZE DRY SIK SORULAN SORULAR
Ürünü Kaç Derecede Şoklamak Gerekir ?
Şok Odası Kaç derece Olmalı?
Şok Odası Freeze Dry İçin Gerekli mi?
Bu üç sorunun cevabı aşağıdaki makalede anlatılmıştır:
Freeze Dry Tekniğinde Ürünü Dondurma Ve Şoklama esasları:
Gıda sektöründe şoklama terimi genellikle -40 Santigrat derecede hızlı dondurma odaları için kullanılır.
Bu odalarda amaçlanan, ürün merkezinin hızlı şekilde -20 Santigrat dereceye ulaşmasıdır. Oda termostatının set değeri -40 Dereceye ayarlanır ama üründe istenen -40 derece değildir. Bunun amacı şudur: Eğer termostat -20 dereceye ayarlanırsa ürün yüzeyi istenilen sıcaklığa ulaştığında soğutma cihazı beklemeye geçer ve soğutma durur. Halbuki bu sırada ürünün merkezinde donmamış noktalar kalabilir. Bu şart büyük kütleli ürünler için geçerlidir.
Örneğin karkas sığır, bütün piliç, bütün orkinos, kasalı hamsi gibi ürünler eğer oda sıcaklığı -40 dereceye ayarlanmazsa ürün merkezi -18,,-20 Dereceyi göremez.
FREEZE DRY SİSTEMİNDE GEREK YOKTUR!
Çünki freeze dry cihazına ürünler tek kat ve ince doğranmış olarak girecektir. Doğranmış ürünler tepsilerde tek kat olarak dondurulur. Oda sıcaklığını -25 dereceye ayarlamak yeterli olacaktır. Bütün tavuk ya da bütün somon balığı gibi ürünleri dilimlemeden freeze dry tekniğinde kurutmak imkansızdır (Bu Günki Mevcut Teknolojide böyledir, belki gelecekte mümkün olacaktır) Freeze dry cihazına yerleştrilecek ürünlerin 1..1,5 cm kalınlığında olacağı düşünüldüğünde, şok odasının -40 Derece olma mecburiyeti yoktur.
Eğer mevcut fabrikanızda başka amaçlarla kullandığınız bir şoklama odanız var ise bu şoklama odasını freeze dry tepsileri dondurmak için kullanabilirsiniz. Yalnızca dondurarak kurutma tesisi kuracaksanız ve başka amaçlar için şoklama odası ihtiyacınız yoksa -25 Dereceyi hızlı soğutma kaabiliyeti olan bir soğutma grubu yeterli olacaktır.
Freeze Dry İşleminde IQF GEREKLİ Mİ?
IQF Soğutma / Şoklama Nedir?
IQF; “INDIVIDUAL QUICK FREEZING = BİREYSEL HIZLI SOĞUTMA” Demektir.
IQF Soğutma sistemleri; Bir tünel ya da soğuk hava deposu içerisinde ürünlerin sürekli band üzerinde tek kat olarak birbirine yapışmadan, hızlı dondurulması , seçilmesi ve kasalanmasına olanak veren sistemlerdir. Banttaki ürünlerin birbirine yapışmadan bağımsız olarak donmasından dolayı bireysel şoklama terimi kullanılmaktadır.
Freeze dry prosesinde ürünleri önceden dondurmak gerekiyor. Küçük kapasiteli butik işletmelerde ( Örneğin günde azami 50 Kg Yaş ürün) üstten kapaklı bir deep freezer ile bu işlem yapılabilir. Şoklama odasına dahi gerek yoktur. Daha büyük kapasiteli ( Günde 300…500 Kg Yaş ürün) işletmelerde doğranmış ürünler tepsilere dizilir ve şoklama odasında tepsi arabaları vasıtası ile dondurulur. Bu tepsiler direkt freze dry cihazına yerleştirilir ya da donmuş muhafaza odasında biriktirilir.
Dondurma işlemini tepsilerde yapmanın amacı BİRBİRİNE YAPIŞMAYI ENGELLEMEK tir.
Eğer günlük dondurulacak ürün miktarı çok fazla ise; El ile tepsilemek, dondurmak, tepsilerden boşaltmak çok zor olacağı için IQF sistemi gerekli olacaktır.
IQF sisteminde kasalar direkt olarak bant üzerine boşaltılır, bantta yürürken donan ürünler birbirine yapışmaz, bant sonunda donmuş ürünler freeeze dry tepsilerine ya da biriktirme sepetlerine doldurulabilir.
Sonuç olarak; IQF sisteminin gerekli olup olmadığı günlük ürün miktarına bağlıdır.
Günlük dondurulması gereken ürün miktarı fazla ise;
EL İLE TEPSİLEME VE DONDURMA İMKANSIZ İSE IQF sistemi gerekli olabilir.
Freeze dry prosesi haricinde yüksek tonajlı meyve, sebze, et, balık ürünlerinin birbirine yapışmadan ve hızlı şekilde dondurulması için IQF sistemi kullanılmaktadır.
OZON JENERATÖRÜ NEDEN GEREKLİDİR?
Dondurarak kurutma prosesinde ozon jeneratörü çok gereklidir.
Freeze dry tesisinde bazı ürünler kabuklu olarak kurutulur ve kabuklu olarak tüketilir. Kabuklu ürünleri doğramadan önce, yüzeyinin mikrop, bakteri, fungal içerik ve zararlı ilaç kalıntılarından temizlenmesi gerekir.
Özellikle PESTİSİT SORUNU: Freeze dry yöntemi ile kurutulmuş ürünlerin yurt dışında büyük ve karlı bir Pazara sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Bu ürünleri yurt dışına gönderirken Pestisit büyük sorun oluşturmaktadır. Freeze dry tekniğinde pestisit kalıntılarından kurtulmanın en iyi yolu ozon kullanmaktır.
Çünki ozon bakteri, virüs, mikrop ve küf sporlarını öldürdüğü gibi, ilaç kalıntılarını da temizler ve kendi kalıntı bırakmaz.
OZON NASIL UYGULANIR? Yıkama teknesindeki su ozonlanır, ozonlu suda yıkanan meyve ve sebzelerde zararlı mikrop, bakteri, virüs ve küf sporları ve ilaç kalıntıları kalmaz.
TAZE ÜRÜN BİRİKTİRMEDE OZON FAYDALARI:
Ozonlu suda yıkanmış meyve ve sebzelerin taze muhafaza süresi de uzayacaktır.
Dondurarak kurutma prosesinde bazı ürünler sezonunda bol ve ucuz olduğu gibi muhafaza süresi de uzundur.
ÖRNEĞİN ELMA:
Soğuk hava deposunda taze muhafaza süresi uzun olmasından dolayı elma meyvesini hasat döneminde düşük fiyata alıp kazanç sağlama ve tüketimi kış sezonunun tamamına dengeli olarak yayma eğilimi ve kabiliyeti yüksektir.
Ancak taze elmanın depo içerisinde etilen üretiminin yüksek olması, hasat hasarı ve bahçeden mikrobiyal yüklerle geliyor olması elma için bir dezavantajdır.
Bu dezavantajdan kurtulmak için elma depolarında antifungal ve etilenden koruyucu bir reseptör ile kaplama uygulaması yapılır. Bu kaplama elmanın kabuk yüzeyinden yalnızca mekanik işlemlerle ayrılabilir.
Eğer kabuklu elma dilimlerini kurutup yurt dışına göndermek istiyorsak elmayı direk bahçeden alıp, kendi depomuzda bekletmeli ve ozon ile korumalıyız.
Çünki piyasada büyük kapasiteli elma ve narenciye depolarında bekleyen ürünler kaplanmıştır, İLAÇLIDIR, PESTİSİT VARDIR.
Soğuk hava Deposunda Ozon;
Bahçeden kirli gelen ürün ve kasayı dezenfekte eder. Hasat hasarı ile bozulmaya yüz tutan ürünlerin çürümesini durdurur, çürük meyvenin taze meyveyi çürütmesine engel olur, küf sporlarını öldürür. Soğuk hava deposunda ozonun en önemli etkisi ise; ETİLEN GİDERİMİ. Doğramadan ve tepsilemeden, direkt olarak taze muhafaza deposunda bekletilecek bütün meyve ve sebzelerin de ozonlu su ile yıkanması kesinlikle çok faydalıdır.
Hasat döneminde hızlı dolan depolara yıkama zaman kaybettiriyor ise depo havası ozonlanabilir.
Ancak freeze dry prosesine başlamadan önce yıkama sırasında yine ozon vermek çok faydalı olacaktır.
FREEZE DRY SİSTEMİNDE PAKETLEME UYARILARI
Dondurarak kurutma prosesinde paketleme ürün niteliği, miktarı ve piyasaya arz koşullarına göre değişiklik gösterir.
Birinci koşul ürünlerin freze dry cihazından çıkmasından hemen sonra, zaman kaybetmeden hava ve nem almayan paketlere doldurulmasıdır. Bu paketleme alanının nem alma cihazı ile nemden arındırılması gereklidir. Tedbir amaçlı olarak paketlere, gıdaya uygun oksijen emici ve nem alıcı minik torbalar eklenebilir.
Freze dry kurutulmuş ürülerin rehidrasyon yeteneği çok yüksektir, nemli ortamda hızlı şekilde tekrar nemi üzerine alır ve ürün kalitesi bozulur.
Freeze dry yöntemi ile kurutulmuş ürünler DOYPACK adı ile adlandırılan, kilitli torbalar içinde muhafaza edilmektedir.
Eğer günlük üretim miktarı düşük ise DOYPACK KAPATMA MAKİNASI pratik bir çözümdür.
Tezgah üstü doypack kapatma makinaları kilitli torbanın hem kilidini kilitlerken hem de ısı ile mühürleme yapmaktadır. Bu tip makinalar ile saatte yüzlerce paket kapatılabilir.
Paketleme imkanlarını göz önünde bulundurarak kurutma cihazlarının kapasitesi, sayısı ve yükleme zamanlarını iyi programlamak gerekir.
Eğer paketleme imkanı kısıtlı ise aynı anda yüklü miktarda ürün almak süreci zorlaştırır ve ürün kalitesine zarar verir.
İçerik güncellemesi devam etmekte...